JAN VJETROVITI – slikovnica o dječaku s poremećajem pažnje

Slikovnica Jan Vjetroviti bavi se problemom djece s poremećajem pažnje, koja su nevjerojatno kreativna i maštovita, a često i natprosječno inteligentna, ali nažalost imaju problema u školi. Dobar dio dana sanjare, ne mogu se fokusirati, imaju problema s pisanjem i čitanjem, zaboravljaju što su učila čim završi škola, ne znaju što je za zadaću. Zbog nemogućnosti održavanja pažnje i koncentracije, takva djeca vrlo teško uče, ne prate upute i ne dovršavaju započeto. I koliko god se trude, nemoguće im je održati pozornost kad je riječ o zadacima koji su im dosadni ili rutinski. Jan Vjetroviti je priča o jednom takvom dječaku, čije misli su bile nemirne poput vjetra. ”Jan je živio u svom neobičnom svijetu koji je crtao u svoje male bilježnice. Kao i svako dijete htio je biti dobar. Ali…”

Zanimljiva slikovnica o jednom dragom i veselom, ali pomalo zbunjenom dječaku Janu. Naime, Jan se, kao i mnoga druga djeca u svakodnevnom životu susreće s mnogobrojnim pritiscima od strane odraslih (- Piši! Uči! Slušaj! Pazi!), te se zbog nedovoljne afirmacije bori s teškoćama u učenju, poremećajem pažnje i nemirom. Jan je pokušao biti bolji u školi, ali nije mu išlo. Posljedice nesposobnosti da se koncentrira i održi pažnju ne očituju se negativno samo u području njegova obrazovanja i uspjeha u školi nego i u odnosu s vršnjacima: Neki su mu se zbog toga počeli rugati, a on je sve manje vjerovao u sebe.

No pozitivan i dobronamjeran odnos prema Janu i pohvala truda koji je počeo ulagati u zadatke doveli su do toga da  je Jan je bio sve sretniji, a njegova slova i brojevi svaki dan sve uredniji. I tako je Jan, zbog samo jedne pohvale, počeo vjerovati da i on može biti bolji.

Samo jedna lijepa riječ… i čuda su moguća.

Slikovnica je jednostavno i lijepo ilustrirana. Slike koje prate tekst slikovnice djelomično su crteži stvarnog Jana  i dodatno dočaravaju utjecaj ADHD-a na dijete i njegovo svakodnevno funkcioniranje.