Tok, tok, tok

17,52 

PANDA BOOKS

Opis

Napisao: Wang Zumin, ilustrirala: Yu Yi, s kineskoga prevela Marija Opačak.

Slikovnica je 2023. godine na Sajmu dječje knjige dobila Bologna Ragazzi Award – Special Mention.

Patak je dobio novu susjedu: Kokoš. Međutim, otkako se Kokoš uselila, Patka živcira stalni zvuk udaranja po zidu – tok, tok, tok.
„Moram upozoriti ovu novu susjedu da ne udara po zidu! Ali, ako ju pitam da prestane udarati po zidu, mogla bi pomisliti kako ju smatram nepoželjnom susjedom” pomisli Patak.
Pa zamoli Šarenoga mačka za pomoć. Međutim, ni Šareni mačak ne želi uvrijediti Kokoš. Kao rezultat toga, Šareni Mačak zamoli Guska da mu pomogne i zamoli Kokoš da prestane udarati po zidu. Gusak zamoli Žapca da umjesto njega prenese poruku Kokoši. Žabac zamoli Golubicu. Golubica zamoli Psa. Pas zamoli Svinju. Svinja zamoli kravu. Krava zamoli Magarca. Magarac zamoli Konja. Konj zamoli Lisca. Lisac zamoli Skakavca. Skakavac zamoli Bubamaru, Bubamara zamoli Kornjaču, Kornjača zamoli Majmuna. Majmun zamoli ovcu. Ovca pomisli „Baš čudno! Maloprije me
Kokoš pitala da kažem Patku da prestane udarati po zidu!
Tok-tok-tok!
Tok-tok-tok!
Tok-tok-tok – u Patkovoj i Kokošinoj kući
zvuk udaranja po zidu bio je sve glasniji.
I što je na kraju bilo?
Saznajte u ovoj zabavnoj slikovnici, nagrađenoj s „Bologna Ragazzi Award Mention“.

Wang Zumin
Poznati kineski ilustrator i urednik slikovnica. Od osnutka dječje izdavačke kuće Jiangsu 1984. godine bavi se uređivanjem i ilustriranjem dječjih knjiga. Obnašao je i dužnost glavnog urednika spomenute izdavačke kuće. Bio je član komisija mnogih natječaja u području slikovnica te mnogih stručnih likovno-obrazovnih natjecanja. Dobitnik je brojnih priznanja za autorske slikovnice: UNESCO-ove nagrade za književnost Noma u Japanu, nagrade na Međunarodnoj izložbi dječje ilustracije u Bologni 2016. godine, međunarodne nagrade za dječju književnost Chen Bochui. Bio je odabran kao autor za tematski izdavački projekt Odjela za propagandu Centralnog komiteta KPK za 2021. godinu. Autorska prava na njegove knjige izvoze se u mnoge zemlje.

Yu Yi
Poznata kineska autorica priča za djecu. Rođena je u planinskom gradu Chongqingu, a sada živi u Guangzhouu. Nekada je radila kao profesorica kineskoga jezika i bila urednica dječjih knjiga, a sada se u potpunosti bavi stvaranjem slikovnica. Njezino djelo One Inch of Light (kin. 一寸光) osvojilo je nagradu Children’s Book 2021. godine, 7. nagradu Alice za slikovnice, brončanu nagradu Moja najdraža dječja knjiga 2022. godine, a na popisu dječje knjige Weibo izabrano je za najbolju knjigu 2021. godine te je dobilo godišnju preporuku Međunarodne nagrade za dječju književnost Chen Bochui 2022. godine. Djelo Moji mama i tata uvršteno je na mjesečni popis Kineske dobre knjige u 2022. godini. Djelo Mačka koja je posjetila milijun gradova stavljeno je na Popis kineskih dječjih knjiga za 2019. godinu, a na Kineskoj izložbi slikovnica 2020. odabrano je za najljepšu kinesku slikovnicu te je uvršteno na Preporučeni popis dječjih slikovnica Ministarstva obrazovanja za 2021. Drama temeljena na tom djelu osvojila je CCTV-jevu nagradu publike za Najljepše kinesko pripovijedanje 2021. godine. Slikovnica Tok, tok, tok (eng. Clank Clank Clank) osvojila je nagradu za izvrsno kreiranje teksta na 9. dodjeli Xinyi Picture Book Award.

Tvrdi uvez, 60 stranica, format 19,7 x 28 cm, ISBN 978-953-8415-07-4

Panda books, 2023.