U Dublinu, glavnom gradu zanimljive Irske, 16. listopada 1854. godine uglednom liječniku, gospodinu Williamu i njegovoj gospođi Francesci Wilde rodio se sin. Presretni roditelji dadoše svome dječačiću na krštenju dugačko i zvučno ime: Oscar Fingal OFlahertie Wills Wilde.

Mali Oscar bijaše darovito dijete. Kažu da je bio odličan đak te da je povijest i jezike volio više od matematike. Kao desetogodišnji dječak napisao je svoj prvi pjesnički sastavak posvećen umrloj sestrici. Budući da je marljivo učio, 1871. godine upisao se na visoku školu u rodnom gradu Dublinu, a tri godine kasnije odlazi u jedno od najboljih učilišta u engleskom gradu Oxfordu (Magdalen College). Tijekom studija živo se zanima za likovne umjetnosti i piše pjesme. Tako 1878. godine završava studij i dobiva nagradu za svoja pjesnička razmišljanja o talijanskom gradu Ravenni.

Godine 1881. objavljuje zbirku pjesama (Pjesme) kojom službeno ulazi u književnost. U najranijem i najkasnijem razdoblju svog života Wilde piše pjesme. Tako je Balada o tamnici u Readingu njegovo posljednje i najsnažnije pjesničko djelo nastalo 1898. godine. Dvije godine kasnije Wilde umire od upale mozga u Parizu, gdje je i pokopan.

Najpoznatije Wildeova prozna djela su: roman Slika Doriana Graya, zbirka priča Sretni kraljević i druge pripovijesti te pismo De profundis. Najistaknutija dramska djela su mu Saloma, Idealni suprug te Važno je biti ozbiljan.

Sva Wildeova djela odišu istančanim osjećajem za lijepo. Ljepota, jednostavnost i raskoš pripovjedne tehnike naročito dolaze do izražaja u zbirci priča Sretni kraljević i druge pripovijesti.

OSCAR WILDE
 
PORTFOLIO