IVAN VITEZ rođen je 1940. u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti, te studij likovne pedagogije i scenografije. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatskog društva za vizualnu kulturu i autorskog tima SYMBOLON. Bio je tajnik HDLU-a, a dvanaest je godina bio direktor Likuma, Zadruge likovnih umjetnika Hrvatske. Uz slikarstvo, grafiku i crtež posebno plodonosno djeluje kao ilustrator knjiga za djecu. Uz brojne samostalne izložbe u domovini i inozemstvu (Italija, Japan, Slovenija, Njemačka, Bugarska, Slovačka itd.) ilustrirao je više od pedeset knjiga i dječjih slikovnica. Za ilustraciju knjige primio je nagradu “Ivana Brlić Mažuranić” godine 1993. i 1996., a četiri puta je bio nagra|en državnom nagradom “Grigor Vitez”. Godine 1980. dobio je priznanje “Heinrich Ziele” za angažiranu grafiku i uvršten je u stalni postav izložbe Museum Willhelm Busch, Hannover/Berlin u Njemačkoj. Dobitnik je dvadeset nagrada i priznanja za likovni rad. Autor je nekoliko slikovnica u kojima je uz ilustracije i pisac teksta. Autor je mnogih postava muzejskih izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i promidžbenih izložbi u Muzejsko galerijskom centur (Klovićevi dvori / Mimara) u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske. Oslikava i dječje časopise. Od srednjoškolskih dana do danas objavio je preko tritisuće ilustracija. Nakon sudjelovanja na Bijenalu ilustracije u Bratislavi uvršten je u katalog “The Best of BIB” (Bratislava - Tokio, 1996.) u kojemu je izbor sto najznačajnijih ilustratora svijeta koji su izlagali u Bratislavi od 1966. do 1996. godine.

Opremio je više udžbenika za osnovnu školu i suautor je “Hrvatske početnice” (Šabić-Vitez-Baričević. Na međunarodnoj izložbi “Le immagini della fantasia” prema odabiru međunarodnog žirija zastupa hrvatsku ilustraciju. Izložba je održana tijekom 1997. godine u Sarmedeu, Trevisu, Beču, Parizu, New Yorku, Tokiju, Budimpešti i Bratislavi.

Godine 1997. nominiran je za najveću svjetsku nagradu za ilustraciju “Hans Christian Andersen” za 1998. godinu, poznatu kao “Mali Nobel”.


IVAN VITEZ
 

PORTFOLIO

neka od mojih likovnih djela...

DJECA


KONJI I MAGARCI
 

 

KUĆE

   

 

LJUDI

   

 

MAČKE

   

 

MORE

   

 

PRIRODA

   

 

SAKRALNI MOTIVI

   

 

SLONOVI

   

 

ZANATI

   

 

ŽIVOTINJE